luni, 1 octombrie 2012

Echipajul C.N.E.T. prezent la ziua Turismului de Aventură


Numărându-se printre câștigătorii concursului „Gorjul Turistic”, manifestare derulată sub egida Zilelor Turismului Gorjean, elevele Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu Roxana Crăciun (clasa a XII-a A), Alexandra-Gabriela Vasiloiu (clasa a XII-a A) și Andreea Denisa Vlădulescu (clasa a XI-a A) au participat la Ziua Turismului de Aventură desfășurată pe Cheile Oltețului.
La 300 m mai sus de Peștera Polovragi, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj a pus la dispoziție elevilor câștigători și altor participanți la acţiune echipamentul specific necesar pentru trei ateliere de activități montane spectaculoase precum: escalada, tiroliana și coborârea în rapel.
Tiroliana este o tehnică alpină ce constă în traversarea unor zone de abrupt, râuri, crevase etc. Pentru a coborî pe tiroliană nu trebuie să depunem niciun efort, ci doar să respectăm intrucțiunile care ne sunt comunicate înainte de începerea acesteia, drept care este destinată tuturor categoriilor de vârstă. Echipamentul necesar este compus din: sistem de scripeți, ham integral, coardă de asigurare, bucle de contra asigurare precum şi carabiniere autoblocante și cu filet.
Escalada s-a realizat pe un perete al versantului cu un grad de dificultate nu foarte mare, ce a putut fi încercat de către toți participanții, indiferent dacă au avut mai multă sau mai puțină experienţă. Echipament necesar pentru acest atelier a constat din: ham, corzi, carabiniere, cască, dispozitive de rapel, espadrile de cățărat.
Rapelul este o formă ingenioasă și rapidă de coborâre pe un perete abrupt, sau de pe un pod, cu ajutorul materialelor și tehnicilor alpine. Pentru deplina siguranță a participanților s-a folosit metoda „rapelului asigurat”, adică pe lângă coarda fixă de rapel, cel care coboară este asigurat de către unul din instructori. Echipamentul folosit a fost compus din: corzi (coardă statică de coborâre, coardă dinamică de asigurare), ham, cască, carabiniere cu filet, precum şi alte dispozitive  de coborâre.
Participarea la Ziua Turismului de Aventură a constituit o experiență deosebită, pe lângă condiția fizică și îndemânarea mișcărilor, participanții putând să îşi dezvolte capacitatea de interacțiune socială, de performanță psihologică și de perfecționare personală. Activitățile dinamice în care au fost implicaţi toţi cei prezenţi la Ziua Turismului de Aventură din Gorj, sunt jocuri speciale de mișcare în aer liber, sau ateliere de alpinism,  și sunt dacă vreţi o nouă formă de educație fizică.
Echipajul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu îi mulțumește domnului Sabin Cornoiu, director la Serviciul Public Județean Salvamont și Salvaspeo Gorj, pentru toate activităţile montane practicate în cadrul Zilei Turismului de Aventură din Gorj.

(A.D.M. Vlădulescu)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu