luni, 28 februarie 2011

Gând de Martisor


Mărțișorul este o sărbatoare specific românească simbolizând venirea primăverii.
Semnificația lui a rămas aceeași de-a lungul timpului doar forma lui s-a schimbat. La început mărțișorul era simbolizat printr-o moneda, mai tarziu sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și roșu înșirate pe o ață, acum mărgele frumos colorate, dar și obiecte sub formă de  trifoi cu patru foi, potcoave, coșar (aducătoare de noroc), și inima (simbolizând dragostea).

Exista numeroase variante ale legendei Marțișorului, toate interesante și la fel de frumoase.
O legendă spune că:
In cele mai vechi timpuri, exista o femeie bătrână care se numea Dochia, iar aceasta avea o fiică vitregă foarte frumoasă. Într-o zi de iarnă, pe un ger cumplit, Baba Dochia i-a dat o haină foarte murdară fetei și i-a cerut să meargă la râu să o spele, până când haina va deveni albă ca zăpada. Tânăra fată a facut întocmai, a spalat-o dar pe cât o spala ea mai tare, pe atât  haina devenea mai neagră. Atunci a apărut un bărbat pe nume Marțișor. Acesta a întrebat-o de ce plânge, iar fata i-a povestit cele întâmplate. Atunci Marțișorul, cu puterea sa magica i-a daruit o floare roșie cu alb fetei și a îndemnat-o să mai spele o dată haina, apoi să se întoarcă acasă. Zis și făcut.  Când fata a ajuns acasă, Batranei Dochia nu-i venea să-și creadă ochilor. Nu credea ca fata va reusi să spele haina atât de bine încât pânza să devină albă ca neaua. Dar deodată a vazut floarea rosie-albă în părul fetei și a întrebat-o de unde o are, aceasta a raspuns că a cules-o de pe marginea râului. Baba crezând ca s-a făcut primavară, a plecat cu turma de oi pe munte. Pe drum vremea se facea din ce în ce mai frumoasă, așa că a renunțat pe rand la cele 9 cojoace pe care le purta. La sfârșit însa a fost prinsă de o viforniță târzie. Când a ajuns în vârf i s-a arătat Mărțișorul:
-Vezi cât de rau este să stai în frig și umezeală? Tu ești cea care ți-ai obligat fiica să spele haina cea murdară la râu până aceasta să devină albă. Drept pedeapsă te voi transforma în stană de piatră. Apoi s-a facut nevăzut.
Baba Dochia s-a transformat în piatră împreună cu oile ei. “

Ce semnifica Martisorul pentru mine?
Pentru mine, ca si pentru multe alte persoane, martisorul semnifica venirea primaverii, si nu doar din punct de vedere calendaristic, ci si in suflet. Sufletul meu inghetat de Craiasa-Zapezii este acum incalzit de Martisor cu puterile lui magice.

Ce imi doresc in aceasta primavara?
-Un nou stil de viata;
-Un suflet cald;
-Un parfum de fericire;
-Mai mult optimism;
-Independenta;
-Toleranta;
-Petale de iubire;
-O cupa de sanatate.

Ce va doresc in prag de primavara?
Sa fi precum ghiocelul: puterinic in fata zapezii asternute pe cararile vietii si gingas in cararile iubirii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu